Welkom bij Budo Sport Arnhem
Budo Sport Arnhem Gewoon doen

De eerste judoles

Judo is ook voor meisjes
Er zijn bij Budo Sport Arnhem heel veel verschillende judolessen. Voor elke leeftijd en niveau zijn er judo-uren. Mama of papa moet dus maar even met ons overleggen, welke judoles(sen) voor jou het leukst zijn. Als je samen met papa of mama bij Budo Sport Arnhem komt, is er altijd iemand die je verder helpt. Je krijgt uitgelegd waar je je kunt omkleden. Het leukste is om gelijk met de judoles mee te doen. Als je voor het eerst komt judoën, heb je nog niet gelijk een judopak. Dat is ook niet erg. Als je zorgt dat je een T-shirt en een joggingbroek bij je hebt, kun je meedoen met de judoles. Zorg dat er geen ritsen en knopen aan je kleren zitten. Daarmee kun je jezelf of andere kinderen pijn doen. Ook sieraden moet je van te voren af doen. Om van de kleedkamer naar de judozaal te lopen, kun je het beste slippers meenemen als je die hebt. In de judozaal ligt een hele grote judomat. Die is heel zacht. Op de mat loopt iedereen op blote voeten. Dat hoort zo.
De meeste kinderen dragen een wit judopak. Om hun middel dragen ze een band. Aan de kleur van de band kun je een beetje zien hoe goed iemand in judo is. Iedereen begint met een witte band. Daarna komt de gele, oranje, groene, blauwe en bruine band. De judomeester draagt een zwarte band. Hij weet zoveel van judo, dat hij jou les mag geven. Als je voor het eerst komt, dan helpt de judomeester jou extra goed. Papa en/of mama mogen ook altijd de eerste les in de judozaal. Dan kunnen zij ook een beetje zien hoe zo’n judoles gaat.
Judo komt uit Japan. Bij de judoles zegt de judomeester soms ook Japanse woorden. Hij legt ze goed voor je uit, dus na een paar judolessen, kun je al echt een beetje Japans praten. We verklappen er al twee. “Hajime” betekent beginnen. “Matté” betekent stoppen.
Bij een judoles is iedereen heel beleefd voor elkaar. Als we met elkaar gaan judoën, maken we altijd eerst een buiging voor elkaar. “Groeten” noemen we dat. Bij de judoles leer je valbreken. Dat is een trucje om zonder pijn te vallen. Je leert ook worpen maken. Er zijn heel veel verschillende judoworpen. De meisjes op het plaatje hiernaast maken een schouderworp. Op de grond leer je hoe je iemand met zijn rug op de mat kunt vasthouden. Dat noemen we houdgrepen. Ook daarmee kun je winnen als je een judowedstrijd gaat doen. De jongens hieronder maken zo'n houdgreep.

Een sterke houdgreep
Zo … je bent er klaar voor. Je weet genoeg om aan je eerste judoles te beginnen. Doe je best en heel veel plezier !